Tørrkoking er den vanligste brannårsaken i norske hjem, også i jula. Slik kan du unngå det:
  • Skru alltid av komfyren etter bruk. Forlat ikke komfyren mens maten lages.
  • Bruk ikke komfyren i beruset tilstand. Det er stor sjanse for at du sovner fra matlagingen.
  • Slokk komfyrbrann med lokk eller brannteppe. Bruk ALDRI vann. Ha brannteppe og slokkespray tilgjengelig på kjøkkenet.
  • Installer komfyrvakt. Se mer info om komfyrvakt på Elsikkerhetsportalen.
  • Fjern brannfarlig matfett fra kjøkkenvifta. Se info om kjøkkenvifta på Elsikkerhetsportalen
Tusen julelys
  • Slå alltid av julebelysning om natta og når du ikke er hjemme.
  • Plasser adventstaker og julebelysning i god avstand fra brennbart materiale.
  • Se etter svimerker på lamper og dekorasjoner.
  • La aldri ledninger gå over dørterskler eller gjennom vinduet. Unngå at ledningen kommer i klem eller får bruddskader.
  • Kjøp juletrebelysning av god kvalitet. Sjekk at produktet er CE-merket.
  • Benytt LED-belysning. De blir ikke like varme som tradisjonell julebelysning.
Når kulda setter inn...

Desemberdagene kan bli kalde og vi skrur opp varmen. Når strømforbruket øker, øker også brannfaren i det elektriske anlegget.

  • Se etter brunsvidde støpsler og stikkontakter
  • Sjekk at sikringer, stikkontakter og koblingsbokser ikke er unormalt varme.
  • La fagfolg sjekke det elektriske anlegget. Spør forsikringsselskapet ditt om rabatt for utført kontroll.
  • Begrens bruken av skjøteledning. Det skal absolutt ikke brukes til varmeovn/panelovner!!

Kilde: Elsikkerhetsportalen